یکی از باشگاه های فوتبال خارجی که در ایران طرفداران زیادی را به خود اختصاص داده است، باشگاه لیورپول است که یکی از بهترین تیم های لیگ انگلیس محسوب می شود. در این مطلب بت فوروارد ما قصد داریم به تاریخچه باشگاه لیورپول و هر آن چه از زمان تاسیس تاکنون در این باشگاه گذشته را بررسی نماییم. به همین خاطر پیشنهاد می کنیم که تا انتهای مطلب ما را همراهی کرده و نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
معرفی باشگاه لیورپول انگلیس
کمتر کسی در انگلیس یا علاقه مندان به فوتبال در سراسر جهان وجود دارند که تیم لیورپول را نشناسند. تیم لیورپول فوتبال کلاب (به انگلیسی: Liverpool Football Club) یک باشگاه فوتبال در شهر لیورپول انگلستان است که در لیگ برتر این کشور به رقابت با سایر تیم های انگلیسی می پردازد.
در حال حاضر، این باشگاه لیورپول با ۷۰ جام، بیشترین تعداد جوایز برنده شده را در تاریخ فوتبال انگلستان دارد و همچنین در لیگ قهرمانان اروپا، پس از رئال مادرید و آ.ث. میلان، همراه با بایرن مونیخ، به عنوان سومین تیم پرافتخار تاریخ این رقابت ها شناخته میشود. این باشگاه در سال ۱۸۹۲ تأسیس شده و بازی های خانگی خود را در حال حاضر در ورزشگاه آنفیلد برگزار میکند.
در انگلیس باشگاه فوتبال لیورپول ۱۹ بار قهرمان لیگ فوتبال انگلستان، هشت بار برنده جام حذفی، نه بار قهرمان اتحادیه و ۱۶ بار قهرمانی خیریه در انگلستان را کسب کرده است. در رقابت های بین المللی، این باشگاه شش بار قهرمان لیگ قهرمانان اروپا، سه بار قهرمان لیگ اروپا و چهار بار برنده سوپر جام اروپا -که همگی رکوردهای انگلیس هستند- و یک بار قهرمان جام باشگاههای جهان شده است.
میتوان گفت باشگاه لیورپول یکی از تیم های قدرتمند اروپا در فوتبال داخلی و اروپایی در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰بوده است. با بازیکنان برجسته ای مانند بیل شنکلی، باب پیزلی، جو فاگان و کنی دالگلیش، این باشگاه به طور کلی به یازده بار قهرمانی لیگ و چهار بار قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا دست پیدا کرده بود. باشگاه لیورپول دو بار دیگر نیز به عنوان قهرمان لیگ قهرمانان اروپا در سال های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۹ به ترتیب با سرمربیگری رافائل بنیتز و یورگن کلوپ شناخته شد. همچنین، کلوپ تیم لیورپول را به قهرمانی نوزدهمین بار لیگ در سال ۲۰۲۰ هدایت کرد که این برتری اولین قهرمانی باشگاه در قالب لیگ برتر انگلستان جدید بود.
در دوره زمانی ۱۹۰۰ تا ۱۹۴۷، لیورپول پنج بار قهرمان لیگ دسته اول شد. با این حال، در اوایل دهه ۵۰ میلادی، باشگاه لیورپول با مشکلاتی مواجه شد و پس از حذف از لیگ دسته اول، هشت سال را در لیگ دسته دوم سپری کرد. در سال ۱۹۵۹، بیل شنکلی به عنوان سرمربی تیم به این تیم پیوست و در فصل سوم تحت حضور وی (۶۲–۱۹۶۱)، با قهرمانی در رقابت های دسته دوم، به دسته بالاتر صعود کرد.
از نظر پیراهن تیم، بازیکنان لیورپول در قدیم ست ورزشی سفید و قرمز به تن میکرد، اما در نوامبر ۱۹۶۴ میلادی، رنگ لباس این تیم به طور کامل به قرمز تغییر کرد. در سال ۱۹۸۵، فاجعه ورزشگاه هیسل باعث خدشه دار شدن نام لیورپول در سطح اروپا شد. در این حادثه، ۳۹ هوادار یوونتوس به دلیل فروریختن دیواره ورزشگاه جان خود را از دست دادند. چهار سال بعد، باشگاه لیورپول با فاجعه دیگری روبرو شد.
در این حادثه که به عنوان “سانحه هیلزبورو” شناخته میگردد، ۹۶ هوادار باشگاه لیورپول به دلیل فشار و هجوم تماشاگران بین حصارهای ورزشگاه جان خود را از دست دادند. به یاد جان باختگان این حادثه، دو شعله آتش به عنوان نماد باشگاه افزوده شد. هر دوی این فاجعه ها تأثیرات و واکنش های گستردهای را در فوتبال اروپا، انگلستان و خود باشگاه به همراه داشته که هنوز هم در سالگردهای مربوط به این حوادث از این قربانیان یاد میشود.
از استادیوم خانگی این باشگاه بدانید که از زمان تأسیس خود تاکنون در ورزشگاه آنفیلد میزبان بازی های خانگی بوده است. در گذشته طرح هایی برای ساخت یک ورزشگاه جدید در استنلی پارک وجود داشت، اما به دلیل مشکلات اقتصادی، اجرای این طرح به تعلیق درآمد. در نتیجه، برنامه ساخت ورزشگاه جدید جای خود را به طرح افزایش ظرفیت ورزشگاه آنفیلد تا ۵۴٬۰۰۰ نفر داد.
لیورپول نیز همانند سایر تیم ها با برخی از رقبای خود بازی های حساس تری را برگزار میکند. رقبای سنتی لیورپول در انگلستان، منچستر یونایتد و اورتون هستند. لیورپول و اورتون هر دو در شهر لیورپول واقع شده اند و مسابقه بین لیورپول و منچستر یونایتد شناخته شده به عنوان دربی شمال غرب انگلیس معروف است و همه ساله با هر بار برگزاری این مسابقات، کل کل های شدید و تنش هایی میان هواداران رخ میدهد.
سال های آغازین تاسیس باشگاه لیورپول
تاریخچه تاسیس باشگاه لیورپول به تاریخ ۱۸۹۲ باز میگردد و این تاسیس به طور مستقیم با رقیب محلی خود یعنی اورتون و جان هولدینگ، صاحب کارخانه آبجو سازی باشگاه لیورپول، در ارتباط است. جان هولدینگ زمینی به نام آنفیلد را به اورتون اجاره داد که این باشگاه از آن پس در آن زمین مسابقات خانگی خود را برگزار میکرد. با قهرمانی اورتون در فصل ۱۸۹۱ و کسب موفقیت های ابتدایی، شهرت و تأثیر این تیم بیشتر شد. در سال ۱۸۹۲، هولدینگ قرارداد اجاره زمین را تغییر داد و اورتون تصمیم گرفت از آنفیلد خارج شده و زمینی نزدیکتر را بخرد تا مسابقات خانگی خود را در آن برگزار کند.
به علت اختلافات بین هولدینگ و اورتون، هولدینگ با یک ورزشگاه خالی روبرو شد و در نتیجه تصمیم گرفت تا باشگاه لیورپول اف. سی را تأسیس کند و ورزشگاه آنفیلد را در اختیار این تیم قرار دهد. اولین بازی تیم تازه تأسیس باشگاه لیورپول در تاریخ ۱ سپتامبر ۱۸۹۲ برابر تیم روترهام تاون به صورت دوستانه برگزار شد. در واقع میتوان گفت تیم اول لیورپول در سال ۱۸۹۲ تأسیس گردید. اعضای اصلی این تیم اکثراً اسکاتلندی بودند و تعداد کمی انگلیسی در آن حضور داشتند. در آغاز، بازیکنان این تیم با پیراهن های آبی-سفید به میدان می رفتند، اما پس از چهار سال، در سال ۱۸۹۶ رنگ پیراهن تیم به قرمز-سفید تغییر کرد.
لیورپول در سال های ۱۸۹۳ – ۱۹۰۳
این تیم برای اولین بار در فصل ۱۸۹۲-۱۸۹۳ در لیگ منطقهای لانکاشر شرکت و با قهرمانی در این رقابت ها به لیگ دسته دوم صعود کرد. اولین بازی رسمی تیم لیورپول در این لیگ با تیم هایروالتون در ورزشگاه آنفیلد در تاریخ ۳ سپتامبر ۱۸۹۲ برگزار و لیورپول با نتیجه ۸ بر ۰ برنده این مسابقه شد. لیورپول در فصل ۱۸۹۴-۱۸۹۵ برای نخستین بار در سطح اول فوتبال انگلیس، به عنوان رقابت های لیگ دسته اول، شرکت کرد و در همین فصل نیز تقابلی با رقیب همشهری خود داشت.
لیورپول در این فصل، با ایستادن در انتهای جدول، اولین فصل بازی خود در لیگ دسته اول را به پایان رساند و دوباره به لیگ دسته دوم سقوط کرد. در مقابل، اورتون در همین فصل در جایگاه دوم جدول قرار گرفت و به نظر میرسید که آنها با شرایط بهتری نسبت به لیورپول رو به رو هستند.
در سال بعد، لیورپول با رقابت تنگاتنگی با منچستر سیتی که با آن امتیاز برابری داشت، توانست این تیم را پشت سر بگذارد و یکبار دیگر به دسته اول صعود کند. از آن پس، لیورپول جایگاه خود را در این لیگ تثبیت کرد و در سال ۱۹۰۱ برای اولین بار قهرمانی در انگلیس را جشن گرفت. در این فصل، با به ثمر رساندن ۵۹ گل، لیورپول همچنین بهترین خط حمله لیگ را داشت و سم ریبولد با زدن ۱۸ گل، بهترین گلزن تیم در این فصل لقب گرفت.
لیورپول در سال های ۱۹۰۳ – ۱۹۱۴
در فصل ۱۹۰۳- ۱۹۰۴، لیورپول باز هم به دسته دوم سقوط کرد. پس از بازگشت به لیگ دسته اول، در سال ۱۹۰۶ برای دومین بار به عنوان قهرمان لیگ دسته اول تبدیل شد. در آغاز فصل، اورتون بیشترین شانس قهرمانی را داشت و انتظار میرفت لیورپول در جام حذفی به قهرمانی دست یابد. اما همه چیز دقیقاً برعکس اتفاق افتاد و لیورپول قهرمان لیگ شد و جام حذفی نصیب تیم اورتون شد.
این دو باشگاه همشهری، سه بار در یک فصل موفق شده اند که هر دو جام را به شهر خود ببرند. این موفقیت یک بار به منچستر یونایتد و منچستر سیتی و یک بار به دو تیم همشهری آرسنال و تاتنهام، و همچنین یک بار به تیم های همشهری آرسنال و چلسی توسط این تیم ها اتفاق افتاده است. بعد از دستیابی به دومین قهرمانی، لیورپول توانست موقعیت خود را در لیگ دسته اول بهبود ببخشد، اگرچه در سال های بعد موفقیت چشمگیری نداشت.
لیورپول در سال های ۱۹۱۴ – ۱۹۵۸
تا زمان شروع ناگهانی جنگ جهانی اول، آنها عملکرد متوسطی در لیگ دسته اول داشتند. با این حال، در سال ۱۹۱۴ برای اولین بار به فینال جام حذفی صعود کردند، اما در بازی پایانی با نتیجه ۱-۰ به سود حریف خود، تیم برنلی، شکست خوردند. پس از جنگ جهانی اول، لیورپول در دو سال متوالی، یعنی در سالهای ۱۹۲۲ و ۱۹۲۳، به عنوان قهرمان لیگ دسته اول ظاهر شد و در همان سال توسط وینسته چنگرتا، مالک منچستر یونایتد، خریداری گردید.
بعد این که جنگ جهانی دوم به پایان رسید، قرمزپوشان مجدداً در سال ۱۹۴۷ توانست به عنوان قهرمان دست یابد. اما پس از این قهرمانی، تیم با افت قابل توجهی روبرو شده و در فصل ۱۹۵۳-۱۹۵۴ به لیگ دسته دوم سقوط کرد. در این فصل، لیورپول با کسب ۲۸ امتیاز در ۴۲ بازی چنین عملکرد ضعیفی را از خود برجای گذاشت که منجر به سقوط آنها به دسته های پایین تر شد. بد نیست بدانید بازیکنان برجسته در این دوره تاریخ باشگاه لیورپول شامل جک پارکینسون، هری چمبرز، گوردون هاجسون، الیشا اسکات، باب پیزلی، ادی اسپایسر و بیلی لیدل شدند ولی نتوانستند در آن سال کاری را برای جلوگیری از سقوط پیش ببرند.
لیورپول در سال های ۱۹۵۹ – ۱۹۸۵
فصل ۱۹۵۹ با برگزیده شدن بیل شنکلی به عنوان سرمربی باشگاه شروع شد. قبل از ورود شنکلی، لیورپول پنج سال را در لیگ دسته دوم حضور داشت. با ورود شنکلی، تغییرات قابل توجهی در باشگاه رخ داد. او با اخراج ۲۴ بازیکن و تأسیس اتاق “The Boot Room” در محوطه کناری ورزشگاه آنفیلد، یک انقلاب نوآورانه در سطح باشگاه رقم زد. برای شنکلی، نظم و انضباط، روحیه جنگندگی و اتحاد با باشگاه مهمترین اولویت قلمداد میشد.
در سال اول حضور خود، او با خرید دو بازیکن به نام یان کلهن و راجر هانت، سعی در بهبود عملکرد تیم داشت. این دو بازیکن بعدها به برجسته ترین بازیکنان تاریخ باشگاه تبدیل شدند. لیورپول سه سال با هدایت بیل شنکلی در دسته دوم حضور داشت و در فصل سوم (۱۹۶۱-۱۹۶۲) با قهرمانی در این رقابت ها، بار دیگر به لیگ دسته اول بازگشت.
فصل ۱۹۶۴-۱۹۶۵ با سرمربیگری بیل شنکلی، آغاز عصر طلایی برای لیورپول در سطح انگلیس و اروپا بود. در این فصل، لیورپول با کسب ۵۷ امتیاز بیشتر از منچستر یونایتد و اورتون، به عنوان قهرمانی رسید. این قهرمانی، ششمین قهرمانی لیورپول در تاریخ لیگ بود. تحت رهبری بیل شنکلی، لیورپول سه عنوان قهرمانی در لیگ، دو عنوان در جام حذفی و یک عنوان در جام یوفا که نخستین جام اروپایی تاریخ باشگاه بود، کسب کرد. قهرمانی در جام یوفا که در سال ۱۹۷۳ با برتری بر مونشن گلادباخ به دست آمد و این تیم را بیش از پیش به قدرت رساند.
بعد از آن که شنکلی در لیورپول دوران ۱۵ ساله خود را پشت سر گذاشت، در سال ۱۹۷۴، باب پیزلی به عنوان دستیار او، به عنوان سرمربی لیورپول انتخاب شد. پیزلی در بازه زمانی ۱۹۷۴ تا ۱۹۸۳ این سمت را گرفت و این دوره به عنوان درخشان ترین دوران در تاریخ باشگاه لیورپول شناخته میشود. نمایش های پیزلی با این تیم، ادامهای از دوران بیل شنکلی بود و در طی این ۹ سال، با کسب ۲۰ جام مختلف، لیورپول را به قدرت اصلی فوتبال در قاره اروپا و انگلیس تبدیل کرد.
پیزلی تا به امروز تنها سرمربی لیورپول لقب گرفته که سه بار با یک تیم قهرمان لیگ قهرمان اروپا شده است. همچنین، در رده بندی تأثیرگذارترین سرمربیان تاریخ فوتبال جهان، پیزلی در رتبه های برتر به دلیل عملکرد فوق العاده خود جای دارد. پس از پیزلی، دستیار او جو فاگان به عنوان سرمربی لیورپول منصوب شد. در فصل اول حضور خود (۱۹۸۳–۸۴)، فاگان به عنوان سرمربی توانست تریبل (سهگانه) لیگ، اتحادیه و لیگ قهرمانان اروپا را برای لیورپول به دست آورد. در فینال جام باشگاههای اروپا فصل ۱۹۸۳–۸۴، لیورپول در شهر رم پس از تساوی ۱-۱ با رم، در ضربات پنالتی حریف خود را شکست داد و برای چهارمین بار قهرمان اروپا شد.
اما در فصل بعد، لیورپول در رقابت های لیگ جایگاه دومی را به دست آورد و در جام حذفی و جام اتحادیه از دور رقابت ها کنار رفت. تنها امید لیورپول برای کسب جام در مسابقات باشگاه های اروپا باقی ماند. در نیمه نهایی جام باشگاه ها، لیورپول پس از حذف پاناتینایکوس به فینال راه یافت و قرار بود در مقابل یوونتوس به مصاف برود. اما حادثه هیسل که قبل از آغاز این بازی در ورزشگاه بروکسل رخ داد، باعث شد تا عصر طلایی لیورپول در سطح اروپا به انتهای مسیر خود برسد.
لیورپول در فاجعه هیسل ۱۹۸۵
حادثه هیسل که در فینال جام باشگاههای اروپا ۱۹۸۵ بین یوونتوس و لیورپول رخ داد، یکی از فاجعه برانگیزترین رویدادها در تاریخ مسابقات فوتبال است. قبل از آغاز بازی، در ورزشگاه هیسل، تماشاگران لیورپول در تلاش برای حمایت از تیم خود، به سمت طرفداران یوونتوس حمله کردند و این منجر به فرار طرفداران یوونتوس و ویرانی بخشی از ورزشگاه شد.
این حمله باعث فشار بیشتری بر دیوارهای ورزشگاه و در نهایت دیوار از بین رفت و مردم سقوط کردند. این حادثه منجر به کشته شدن ۳۹ نفر و زخمی شدن بیش از ۶۰۰ نفر شد، بیشتر آنها طرفداران یوونتوس بودند. با وجود این فاجعه تلخ، بازی فینال در همان روز و در حضور تماشاگران برگزار شد. یوونتوس در این بازی با نتیجه ۱-۰ به برتری رسید. این حادثه تأثیرات و واکنش های فراگیری در فوتبال انگلستان داشت و باعث شد تا تمامی تیم های انگلیسی برای ۵ سال و لیورپول برای ۶ سال از مسابقات اروپایی محروم شوند.
لیورپول در سال های ۱۹۸۶ – ۱۹۸۹
دالگلیش به عنوان سرمربی لیورپول بعد از حادثه هیسل به اعضای تیم و فوتبال دوستان معرفی شد. در فصل اول سرمربیگریش (۱۹۸۵-۱۹۸۶)، توانست لیورپول را به قهرمانی در لیگ و جام حذفی برساند، که برای اولین بار در تاریخ این باشگاه بود که در یک فصل همزمان قهرمان لیگ و جام حذفی شد. در فصل بعد نیز، دالگلیش به عنوان سرمربی تیم را هدایت کرد.
در این فصل، لیورپول در رقابت های لیگ به مقام دوم دست پیدا کرد و در جام حذفی نیز پس از حذف، در فینال جام اتحادیه ۱۹۸۷ به نتیجه ۲-۱ مقابل آرسنال شکست خورد. با این نتایج، دالگلیش تصمیم گرفت با خرید چند بازیکن جدید، اوضاع تیم را بهبود بخشد. با خرید بازیکنانی مانند جان بارنز، جان الدریج، و پیتر بیردزلی، عملکرد تیم را دوباره بهبود بخشید. اما در سال ۱۹۸۹، وقوع یک حادثه دیگر باعث شد تا باشگاه با بحرانی جدید مواجه شود.
لیورپول در فاجعه هیلزبورو در سال ۱۹۸۹
فاجعه هیلزبورو در واقع یکی از فاجعه های تلخ تاریخ فوتبال است که در روز ۱۵ آوریل ۱۹۸۹ در ورزشگاه هیلزبورو در شهر شفیلد انگلستان، در دیدار نیمه نهایی جام حذفی بین لیورپول و ناتینگهام فارست اتفاق افتاد. در این رویداد تراژیک، به دلیل بیش از ظرفیت ورزشگاه و تراکم بسیار بالای تماشاگران، هواداران لیورپول در برابر ازدحام جمعیت به دنبال نجات خود بودند.
به همین دلیل، راه خروج از ورزشگاه که تنها از یک تونل تشکیل میشد، به سرعت مسدود و تعداد زیادی از افراد به زیر پا له شدند و در نتیجه ۷۶۶ نفر زخمی شدند و ۹۶ هوادار لیورپول جان خود را از دست دادند. در ابتدا، انگشت اتهام به سوی تماشاگران لیورپول گرفته شد و دولت و پلیس مسئولیت این فاجعه را به “ازدحام جمعیت و اوباشگری تماشاگران لیورپول” نسبت دادند. در حالی که در طول زمان، ثابت شد که مسئولیت این فاجعه بر عهده پلیس و مسئولان برگزاری این مسابقه بوده است.
این موضوع باعث شد که نگرانی ها درباره رفتار و عملکرد نامناسب پلیس در مدیریت و حفاظت از تماشاگران ورزشگاه ها واکنش های بیشتری را به همراه داشته باشد. این فاجعه همچنین موجب شد تا مسئولان و فدراسیون های مربوطه به تغییرات قوانین و مقررات امنیتی ورزشگاهی بپردازند و استانداردهای جدیدی را برای ایمنی تماشاگران ورزشگاه ها اعمال کنند. همچنین، فاجعه هیلزبورو تأثیر بسزایی بر نگرش عمومی و رسانه ها نسبت به تماشای فوتبال و نیاز به بهبود امنیت و شرایط ورود و خروج از ورزشگاه ها داشت که باید تجدید نظر و فکری برای این مسائل میشد.
از آن جایی که این فاجعه یکی از بدترین اتفاقات فوتبالی بود، دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس در سال ۲۰۱۲، در یک سخنرانی رسمی در مجلس عوام انگلیس، به بی عدالتی مضاعف در رویارویی با کشته شدگان فاجعه هیلزبورو اشاره کرد. وی اعلام کرد که خانواده های قربانیان به طور ناعادلانه به عنوان مقصران حادثه مورد اتهام و انتقاد قرار گرفته اند. او به صورت رسمی از خانوادههای قربانیان عذرخواهی کرد و این موضوع را بی عدالتی مضاعف توصیف کرد.
لیورپول در سال های ۱۹۹۰ – ۲۰۰۰
پس از حادثه هیسل، لیورپول با وجود برنده شدن در جام حذفی سال ۱۹۸۹، به یک دوره دشوار و بحرانی وارد شد. تیم نتوانست به همان اندازه که در گذشته در لیگ انگلیس و جام باشگاه های اروپا موفق بود، نتایج خوبی را بدست آورد. از سال ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰، لیورپول به مدت ۳۰ سال نتوانست قهرمان لیگ انگلیس شود.
در دهه ۱۹۹۰، تیم به صورت کلی به یک تیم متوسط تبدیل شد و در این دوره فقط یک بار در سال ۱۹۹۲ به عنوان قهرمان جام حذفی اظهار خود کرد. با ظهور نسل جدید بازیکنان از جمله رابی فاولر، مایکل اوون، جیمی ردنپ، جیمی کاراگر، استیو مک منمن و استیون جرارد، و با سرمربیگری ژرارد هولیه، لیورپول مجدداً به اوج خود در مسابقات اروپایی بازگشت و عملکرد خود را بهبود بخشید. در فصل ۲۰۰۰-۲۰۰۱، تیم توانست به طور همزمان سه جام یوفا، اتحادیه و جام حذفی را به دست آورد.
در فینال جام یوفا، لیورپول با نتیجه ۵-۴ تیم دپورتیوو آلاوس اسپانیا را شکست دهد و جام قهرمانی را بالای سر ببرد. در سال ۲۰۰۲- ۲۰۰۳ نیز لیورپول توانست قهرمان جام اتحادیه انگلستان شود ولی افتخار دیگری را در این سال تا فصل ۲۰۰۴- ۲۰۰۵ به دست نیاورد.
لیورپول در سال های ۲۰۰۴ – ۲۰۱۳
از آن جایی که لیورپول عملکرد متوسطی را یکی دو سال قبل از این فصل پشت سر گذاشته بود، نیاز بود تا تغییرات اساسی تر در این تیم انجام پذیرد. تحولات لیورپول با سمربی جدید خود، رافائل بنیتز، در مسابقات بینالمللی به رشد و پیشرفت قابل توجهی دست یافت. در فصل ۲۰۰۴-۲۰۰۵، لیورپول به فینال لیگ قهرمانان اروپا صعود کرد و در مقابل آ.ث. میلان بازی تماشایی و هیجان انگیزی را ارائه داد.
با وجود سه گل عقبتر، لیورپول توانست بازی را به تساوی بکشاند و در ضربات پنالتی با نتیجه ۶ بر ۵ برنده شود. این قهرمانی، به طرز شگفت آوری، برای لیورپول که سال هایی بیفروغ را تجربه کرده بود، جبرانی بزرگ بود و تیم را برای پنجمین بار قهرمان اروپا کرد. با این حال، در لیگ برتر انگلیس، لیورپول نتوانست به مقامی بالاتر از رده پنجم دست پیدا کند. بر اثر تغییرات قوانین موقتی در یوفا، لیورپول در فصل ۲۰۰۵-۲۰۰۶ اجازه گرفت در لیگ قهرمانان بازی کند، پس از عبور از سه مرحله مقدماتی.
با این حال، در همان فصل، لیورپول عنوان قهرمانی جام حذفی را به دست آورد. در سال ۲۰۰۷ نیز، لیورپول به فینال لیگ قهرمانان اروپا راه یافت و در برابر آ.ث. میلان در شهر آتن شکست خورد. در فصل ۲۰۱۳-۲۰۱۴، پس از پنج سال غیبت، لیورپول توانست با قرار گرفتن در رتبه دوم جدول لیگ برتر، جواز حضور در مسابقات لیگ قهرمانان اروپا را به دست آورد. با ارائه بازی های زیبا و بازی درخشان مهاجمان برجسته مانند لوییس سوارز و دنیل استوریج، لیورپول مجدداً توجه ها را به خود جلب کرد و با زدن ۱۰۱ گل در لیگ، نشان داد که اوضاع خود را بهبود بخشیده است.
لیورپول در سال های ۲۰۱۵ – 2018
سال ۲۰۱۵ سال خوبی برای تیم باشگاه لیورپول قلمداد میشود چرا که آنها توانستند مربی کاربلدی را به خدمت بگیرند که به اوضاع تیم سر و سامانی دهد. در روز ۸ اکتبر ۲۰۱۵ یورگن کلوپ سرمربی وقت دورتموند، به عنوان سرمربی جدید قرمز پوشان در ورزشگاه آنفیلد معرفی شد. البته در فصل ۲۰۱۵-۲۰۱۶، با سرمربی گری یورگن کلوپ، لیورپول نتوانست به مقامی بهتر از هشتم در لیگ دست یابد. در جام حذفی، در مرحله یک شانزدهم نهایی حذف شد و در جام اتحادیه و لیگ اروپا به مقام نایب قهرمانی رسید.
در فصل بعد، بازیکنانی مانند سادیو مانه، راگنار کلاوان، جورجینیو واینالدوم و لوریس کاریوس به تیم اضافه شدند، در حالی که بازیکنانی مانند کریستین بنتک، جردن آیب، ماریو بالوتلی و کولو توره تیم را ترک کردند. در آن فصل، لیورپول در لیگ در رده چهارم قرار گرفت، در جام حذفی در دور چهارم حذف شد و در جام اتحادیه نیز نتوانست به نیمه نهایی صعود کند.
با این حال، در فصل ۲۰۱۷-۲۰۱۸، با خرید محمد صلاح، اندرو رابرتسون و الکس اکسلید چمبرلین، لیورپول تیمی قدرتمند را تشکیل داد. خط حمله با بازیکنانی مانند مانه، صلاح و فیرمینو بسیار درخشان بود و همچنین کوتینیو در خط هافبک نقش رهبری را بر عهده داشت. البته همچنان عملکرد تیم باشگاه لیورپول با وجود کلوپ در رقابت های داخلی به اندازه مورد انتظار نبود و در لیگ چهارم قرار گرفت. در جام حذفی و جام اتحادیه نیز قبل از رسیدن به نیمه نهایی حذف شدند، که بخشی از دلیل ضعف عملکرد در نیم فصل دوم به دلیل مشکلاتی در نقل و انتقالات زمستانی بود. با این حال، در لیگ قهرمانان اروپا، لیورپول در صدر گروه خود قرار گرفت.
لیورپول در سال های ۲۰۱۸ – تاکنون
در تاریخ ۸ ژانویه ۲۰۱۸، کوتینیو که به عنوان رهبر خط میانی مسئولیت تیم را بر عهده داشت که البته کمی بعد با مبلغ ۱۰۵ میلیون پوند به بارسلونا پیوست. در رقابت های لیگ قهرمانان اروپا، لیورپول پورتو، منچستر سیتی و رم را شکست داد و به فینال صعود کرد. در بازی فینال، مصدومیت محمد صلاح در دقیقه ۳۱ و خطاهای لوریس کاریوس دروازهبان تیم باشگاه لیورپول، باعث شد که تیم مغلوب رئال مادرید شده و به عنوان نایب قهرمان لیگ قهرمانان اروپا برسد که البته مشخص است که قرار گرفتن مقابل پرافتخارترین تیم اروپا به نام رئال مادرید برای هیچ تیمی آسان نبوده و نیست.
در فصل ۲۰۱۸-۲۰۱۹، تیم باشگاه لیورپول بازیکنانی مانند آلیسون بکر، فابینیو، جردان شقیری و نبی کیتا را خریداری کرد تا کمی اوضاع خود را ارتقا دهد. در عوض، بازیکنانی مانند امره جان و راگنار کلاوان به تیم دیگری فروخته شدند و برخی بازیکنان نیز به صورت قرضی به تیم های دیگر فرستاده شدند؛ به عنوان مثال دنی اینگز، ناتانیل کلاین و لوریس کاریوس. با این ترکیب، لیورپول توانست یک تیم هماهنگ را تشکیل دهد. با این حال، در رقابت های داخلی، عملکرد برجسته ای نداشتند و در دور سوم جام حذفی و جام اتحادیه به توسط ولورهمپتون و چلسی حذف شدند. در فصل ۲۰۱۸-۲۰۱۹، لیورپول در لیگ عملکرد بهتری داشت.
آنها با ثبت ۳۰ برد، ۷ تساوی و تنها یک باخت، با امتیاز ۹۷ به عنوان نایب قهرمان لیگ جزیره پایان فصل را به اتمام رساندند. این نتیجه نشان داد که آنها با منچستر سیتی رقابتی تنگاتنگ را پشت سر گذاشتند. در رقابت های لیگ قهرمانان اروپا نیز، تیم باشگاه لیورپول در گروهی که پاری سن ژرمن، ناپولی و ستاره سرخ بلگراد حضور داشتند، به عنوان تیم دوم به مراحل حذفی صعود کرد. در مراحل حذفی، آنها پس از شکست دادن بایرن مونیخ و پورتو، به مصاف بارسلونا در نیمه نهایی رفتند.
در بازی رفت، آنها در ورزشگاه نیوکمپ با نتیجه ۳-۰ شکست خوردند که باعث نگرانی طرفداران شد. اما در بازی برگشت، لیورپول با درخشش دیووک اوریگی، جورجینیو واینالدوم و ترنت الکساندر-آرنولد توانست با نتیجه ۴-۰ به صورت رویایی و تاریخی کامبک بزند و برای دومین بار سال پیاپی به فینال لیگ قهرمانان اروپا صعود کند. در فینال مقابل تاتنهام هاتسپر، آنها با گل زودهنگام محمد صلاح، از ابتدا برتری خود را بر حریف نشان دادند و در نهایت با نتیجه ۲-۰ برای ششمین بار قهرمان لیگ قهرمانان اروپا شدند.
در پایان فصل ۲۰۱۹-۲۰۲۰، بعد از ۳۰ سال، لیورپول توانست قهرمان لیگ برتر انگلستان را جشن بگیرد تا پس از قهرمانی لیگ قهرمانان اروپا در فصل گذشته، بار دیگر طعم خوشحالی را بچشد. این قهرمانی هفت هفته قبل از پایان رقابت ها به ثبت رسید و عنوان سریع ترین قهرمانی تاریخ لیگ انگلستان را به خود اختصاص داد که تاکنون هیچ تیمی به چنین رکوردی دست پیدا نکرده بود.
باشگاه لیورپول در فصل ۲۰۲۱ – ۲۰۲۲ توانست قهرمانی در جام حذفی انگستان و جام اتحادیه این کشور را به دست آورد ولی نتوانست عنوان قهرمانی خود را بار دیگر تکرار کند و در فصل ۲۰۲۲- ۲۰۲۳ نیز که هم اکنون در هفته های انتهایی خود به سر میبرد به جایگاهی بهتر از پنجم دست پیدا نکرده و امکان قهرمانی این تیم وجود نخواهد داشت تا در ادامه دید آیا یورگن کلوپ در این تیم باقی میماند و در صورت بقا چه برنامه هایی را برای بهبود بخشیدن به اوضاع لیورپول خواهد داشت.
۱۰ گلزن برتر تاریخ لیورپول در تمامی ادوار
- یان راش مجموعا ۳۴۶ گل ( ۲۲۹ گل در لیگ، ۳۹ گل در اف ای کاپ، ۴۸ گل در لیگ کاپ، ۲۳ گل در دیگر رقابت ها)
- راجر هانت مجموعا ۲۸۶ گل ( ۲۴۵ گل در لیگ، ۱۸ گل در اف ای کاپ، ۵ گل در لیگ کاپ و ۱۸ گل در دیگر رقابت ها)
- گوردون هاجسون مجموعا ۲۴۱ گل ( ۲۳۳ گل در لیگ، ۸ گل در اف ای کاپ)
- بیلی لیدل مجموعا ۲۲۸ گل ( ۲۱۵ گل در لیگ، ۱۳ گل در اف ای کاپ)
- رابی فاولر مجموعا ۱۸۳ گل ( ۱۲۸ گل در لیگ، ۱۲ گل در اف ای کاپ، ۲۹ گل در لیگ کاپ، ۱۴ گل در دیگر رقابت ها)
- کنی داگلیش مجموعا ۱۷۲ گل ( ۱۱۸ گل در لیگ، ۱۳ گل در اف ای کاپ، ۲۷ گل در لیگ کاپ و ۱۲ گل در دیگر رقابت ها)
- مایکل اوون مجموعا ۱۵۸ گل ( ۱۱۸ گل در لیگ، ۸ گل در اف ای کاپ، ۹ گل در لیگ کاپ و ۲۳ گل در دیگر رقابت ها)
- استیون جرارد مجموعا ۱۵۸ گل ( ۹۷ گل در لیگ، ۱۲ گل در اف ای کاپ، ۹ گل در لیگ کاپ و ۴۰ گل در دیگر رقابت ها)
- هری چامبرز مجموعا ۱۵۱ گل ( ۱۳۵ گل در لیگ، ۱۶ گل در اف ای کاپ)
- جک پارکینسون مجموعا ۱۳۰ گل ( ۱۲۵ گل در لیگ و ۵ گل در اف ای کاپ)
رنگ و نماد باشگاه لیورپول
در ابتدای تاسیس باشگاه این تیم لباس سفید و قرمز به تن میکرد که کمی بعدتر رنگ لباس باشگاه یک دست قرمز شد. در واقع در تاریخ باشگاه لیورپول، رنگ لباس خانگی آن بطور معمول قرمز بوده است.
بد نیست بدانید در آغاز تأسیس باشگاه، بازیکنان لباس آبی و سفیدی بر تن داشتند که شباهتی به لباس باشگاه اورتون داشت. اما از سال ۱۸۹۶ میلادی، رنگ لباس خانگی لیورپول به قرمز تغییر کرد. در ژانویه ۲۰۱۲، باشگاه اعلام کرد که قراردادی به ارزش ۲۵ میلیون پوند با واریور بسته شده است تا لباس های تیم را تولید کند. اما با فسخ قرارداد، از آغاز فصل ۲۰۱۵-۲۰۱۶، شرکت تولیدی نیو بالانس مسئول تولید لباس های باشگاه شد. در سال ۲۰۲۰، باشگاه لیورپول با قراردادی به ارزش ۸۰ میلیون پوند تولید لباس های خود را به کمپانی نایکی واگذار کرد.
نماد باشگاه لیورپول برگرفته از نماد شهر لیورپول است که شامل پرنده لیور (Liverbird) است. این نماد بر روی یک سپر قرار دارد و در بالای آن یک شکل دروازه شنکلی وجود دارد که بر روی آن عبارت “تو هیچگاه تنها گام برنخواهی داشت” (You’ll Never Walk Alone) نوشته شده است. این شعار معروف به طرفداران باشگاه لیورپوللیورپول نشان داده است که آنها در همبستگی و حمایت از تیمشان همواره پشت تیم خواهند ایستاد.
در اثر تلخی واقعه ورزشگاه هیلزبورو در سال ۱۹۸۹ که منجر به کشته شدن ۹۶ هوادار باشگاه لیورپول شد، دو شعله آتش به نماد باشگاه اضافه شد به یاد و تجلیل از جانباختگان این فاجعه که هنوز هم برای زنده نگه داشتن یاد آنها، یادبودهایی برگزار میگردد.
ورزشگاه خانگی تیم لیورپول
باشگاه لیورپول جزو باشگاه هایی قرار دارد که از ابتدای تاسیس تاکنون در یک ورزشگاه اقامت داشته است. ورزشگاه آنفیلد(Anfield) از همان ابتدای تاسیس تاکنون به عنوان ورزشگاه خانگی تیم لیورپول شناخته میشود. این ورزشگاه در حال حاضر ظرفیتی بالغ بر ۵۴,۰۷۴ نفر دارد. آنفیلد در سال ۱۸۸۴ تأسیس شد و در ابتدا به مدت ۸ سال تیم اورتون نیز بازی های خانگی خود را در این ورزشگاه برگزار میکرد.
اما پس از تأسیس باشگاه لیورپول توسط جان هولدینگ در سال ۱۸۹۲، این ورزشگاه به عنوان ورزشگاه خانگی باشگاه لیورپول انتخاب کرد. ورزشگاه آنفیلد به دلیل موقعیت جغرافیایی خود در منطقه جنوب غربی زمین در انگلستان و اروپا، به عنوان یکی از مکان های مشهور و معروف شناخته میشود. بخشی از ورزشگاه که به عنوان “کوپ” شناخته میشود، محل قرارگیری هواداران پرشور و دو آتشه باشگاه لیورپول است. آنها با صداهای فراوان و سرودهای مهیجی که میخوانند، در این بخش از ورزشگاه حضور مییابند و ترس و اضطراب در روحیه حریفان لیورپول ایجاد میکنند.
هواداران باشگاه لیورپول در کوپ، نماد تعصب و اعتراض خود را به نمایش میگذارند و در شرایط سخت و بحرانی، تیم محبوب خود را تنها نمیگذارند. آنها همواره با سرود مشهور “تو هیچگاه تنها گام برنخواهی داشت” (You’ll Never Walk Alone)، به تیم در هنگام مسابقات انرژی و روحیه میبخشند. آنفیلد دارای جو و تاریخچه ای بزرگ و جذاب است. بد نیست بدانید دروازه های ورودی آنفیلد به افتخار دو مربی بزرگ، بیل شنکلی و باب پیزلی، نامگذاری شده اند.
دروازه ورودی به افتخار بیل شنکلی دارای جمله “هرگز تنها گام برنخواهی داشت” است و در محوطه بیرونی ورزشگاه، در کنار فروشگاه باشگاه، مجسمه ای از بیل شنکلی نیز قرار دارد. همچنین در تونلی که بازیکنان از آن به سوی زمین میروند، لوحی یادبود از بیل شنکلی وجود دارد که جملات “این آنفیلد است، یادآور جوانانی که برای ما بازی میکردند و نیز یادآور موقعیتی است که آنها برای ما فراهم ساختند” بر روی آن حک شده است. قسمتی از آنفیلد که بسیار معروف است، “اتاق کفش” (The Boot Room) است.
در این اتاق، مربیان مشهوری مانند بیل شنکلی، باب پیزلی، جو فاگان و کنی دالگلیش برای مدت ها با هم نشسته، چای مینوشیدند و درباره تیم بحث میکردند، نقشه هایی برای شکست رقبا میرساندند و برنامهریزی برای تیم انجام میدادند. همچنین، در این ورزشگاه لوح یادبودی برای یادآوری کشته شدگان سانحه هیلزبورو در سال ۱۹۸۹ وجود دارد. هواداران تیم و همچنین هواداران رقیب با گذاشتن گل، خاطره کشتهشدگان این حادثه تلخ را زنده نگه میدارند. در این فاجعه همان طور که بالاتر توضیح دادیم، ۹۶ نفر از هواداران لیورپول به دلیل ازدحام بیش از حد جمعیت جان خود را از دست دادند.
افتخارات باشگاه لیورپول در یک نگاه
جام | قهرمانی | نایب قهرمانی |
لیگ برتر | ۱۹ | ۱۵ |
جام حذفی | ۸ | ۷ |
جام اتحادیه | ۹ | ۴ |
جام خیریه | ۱۶ | ۸ |
جام دسته ۲ | ۴ | ۰ |
لیگ قهرمانان | ۶ | ۴ |
لیگ اروپا | ۳ | ۱ |
سوپر جام اروپا | ۴ | ۲ |
جام در جام اروپا | ۰ | ۱ |
جام بین قاره ای | ۰ | ۲ |
جام باشگاه های جهان | ۱ | ۱ |
مجموع | ۷۰ | ۴۵ |
پیش بینی بازی های تیم لیورپول در سایت بت فوروارد
در پایان تیم تحریریه بت فوروارد امیدوار است از خواندن این مطلب لذت برده باشید. در صورتی که علاقه مند به پیش بینی های ورزشی در هر رشته ورزشی از جمله فوتبال و طرفدار تیم باشگاه لیورپول هستید، میتوانید در سایت بت فوروارد، با وجود بیشترین گزینه های پیش بینی، بر روی تیم دلخواهتان، شرط های خود را به ثبت برسانید و شانس خود را برای برنده شدن در این حوزه امتحان نمایید. موفق باشید!